De 7 meest gemaakte fouten bij een renovatie

Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen die opgelegd worden door de overheid zal iedereen vroeg of laat moeten renoveren. Op vandaag beschikt slechts 3 procent over een label A (doelstelling voor 2050). Elke renovatie gaat gepaard met zijn eigen set aan uitdagingen.

Hieronder geven we 7 vaak voorkomende valkuilen:

1. Onrealistisch budget


o Fout!: Onderschatten van de kosten om tot een kwalitatief resultaat te komen. Hoe ingrijpender de geplande werken zijn, hoe groter de kans op een onderschatting.

o Waarom?: Dit kan leiden tot financiële stress, onvoltooide projecten of het gebruik van goedkope materialen en (ongekwalificeerde) arbeid.

2. Gebrek aan een duidelijke en realistische planning


o Fout!: Ervan uitgaan dat alles wel snel en vlot zal lopen met de nodige hulp. Op basis van een gedetailleerd bouwprogramma kan er een betere inschatting gemaakt worden van de benodigde tijd om tot het gewenste resultaat te komen (inclusief stockbreuken, droogtijden van bepaalde materialen, weerverlet etc.).

o Waarom?: Er zal miscommunicatie zijn bij de verschillende onderaannemers en leveranciers (wie-wat-wanneer), de bouwtermijnen stapelen zich op en de stress bij de betrokken partijen blijft groeien door het volledig missen van de gewenste deadline.

3. Geen professionele arbeidskrachten gebruiken


o Fout!: Proberen om alles zelf te doen zonder gebruik van echte vakmannen. Roger van Dobbit TV kan veel maar de vaardigheden van de handige nonkel die niet dagelijks op een bouwwerf staat zullen vaak beperkter zijn dan gehoopt. Meestal is het resultaat geen besparing in tijd en centen.

o Waarom?: Werken uitvoeren door mensen met beperkte ervaring zal leiden tot constructiefouten, verkeerd gebruikte bouwmethodes, verkeerd gebruikte materialen etc.

4. Negeren van onvoorziene problemen na fase van afbraakwerken


o Fout!: Na de afbraakwerken niet alle eerder verborgen problemen in kaart brengen en aanpakken (in bouwoplossing, in kost, in planning).

o Waarom?: Deze problemen negeren zal op termijn leiden tot allerhande problemen - vocht, stabiliteit, inferieure bouwoplossingen etc.

5. Te snel willen vorderen


o Fout!: Haastig willen renoveren zonder voldoende voorbereiding en onderzoek.

o Waarom?: Overhaaste beslissingen kunnen leiden tot keuzes waar je later spijt van hebt en mogelijk leiden tot een mindere kwaliteit van de uitgevoerde werken.

6. Onvoldoende inzetten op duurzaamheid en energie-efficiëntie


o Fout!: Niet investeren in duurzame en energie-efficiënte oplossingen.

o Waarom?: Zie renovatieplicht (https://www.vlaanderen.be/een-huis-of-appartement-kopen/renovatieverplichting-voor-residentiele-gebouwen). Het vermijden van hogere energiekosten op de lange termijn en een gemiste kans om waarde toe te voegen aan de woning.

7. Te weinig communicatie met de aannemer


o Fout!: Gebrek aan duidelijke communicatie met aannemers en bouwprofessionals.

o Waarom?: Misverstanden zullen ontstaan en leiden tot fouten, frustraties, vertragingen en ontevredenheid over het eindresultaat.

Het vermijden van deze valkuilen vereist geduld, realistische verwachtingen en open communicatie met professionals. Renovaties kunnen complex zijn, maar met de juiste aanpak kunnen ze resulteren in een prachtig en functioneel resultaat met meerwaarde op menselijk en financieel vlak.

Heeft u (ver)bouwplannen en interesse in een totaalpartner? Contacteer ons via de contactpagina en wij helpen u met plezier verder!

CONTACTEER ONS

Terug naar overzicht