Werken in bouwteam of volgens de 'klassieke' formule?

Het 'klassieke' bouwproject: De werf zal uitgevoerd worden in gesplitste aanneming. Alle verschillende posten in een bouwproces (ruwbouw, dakwerken, technieken, afwerking...) worden elk uitgevoerd door een andere aannemer. De architect moet alle aannemers apart coördineren.

Werken in bouwteam: Bij een bouwteam is er een totaalaannemer betrokken vanaf de bouwvergunning (hoe vroeger, hoe beter). In deze samenstelling is één enkel bouwbedrijf verantwoordelijk voor alle aspecten van het bouwtraject.

Wij geven 7 voordelen van werken in bouwteam:

1. Verantwoordelijkheid: Bij een totaalaannemer heb je één aanspreekpunt voor het hele project. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheer van alle betrokken partijen en zorgen ervoor dat het project volgens plan verloopt. Het zorgt ook voor een vlottere communicatie tussen de betrokken partijen.

2. Efficiëntie: Totaalaannemers coördineren alle aspecten van het bouwproces, van ontwerp tot oplevering. Dit vermindert de kans op vertragingen, fouten en conflicten tussen verschillende aannemers, wat leidt tot een efficiënter projectverloop.

3. Kostenbeheersing: Door te werken met één aannemer is er vaak een betere controle over de kosten, omdat ze het totale overzicht hebben. Er zijn geen onduidelijkheden waar één aannemer zijn werk stopt en de andere aannemer pas zal starten. Eén aannemer staat in voor de uitvoering van alle werken volgens het plan van de architect. Dit helpt om onverwachte kosten te minimaliseren en het project vaker binnen het budget te houden.

4. Timing: De coördinatie tussen verschillende aannemers is tijdrovend en vaak stresserend. Deze aannemers hebben altijd andere werven en andere deadlines. Een totaalaannemer die werkt met een samengesteld uitvoeringsteam kan het project sneller voltooien omdat ze het volledige bouwproces in handen hebben en de opvolging van uitvoeringswerken beter kunnen stroomlijnen.

5. Expertise en ervaring: Totaalaannemers hebben vaak een uitgebreide ervaring en expertise in het beheren van complexe projecten. Ze begrijpen de uitdagingen en weten hoe ze problemen snel en effectief kunnen oplossen.

6. Risicobeheer: Doordat één partij verantwoordelijk is voor het gehele project, is het gemakkelijker om risico's te identificeren en te beheren. Eventuele problemen worden centraal aangepakt, waardoor de kans op geschillen wordt verminderd.

7. Kwaliteitscontrole: Totaalaannemers hebben een sterke focus op kwaliteitscontrole. Omdat ze het volledige project beheren, kunnen ze ervoor zorgen dat alle aspecten aan de gewenste normen voldoen.

Heeft u (ver)bouwplannen en interesse in een totaalpartner? Contacteer ons via de contactpagina en wij helpen u met plezier verder!

Contacteer ons

Tijdlijn landscape overzicht

Terug naar overzicht