Wat verandert er in 2023?

Bouwen en renoveren ziet er ieder jaar anders uit. Verschillende factoren zoals de nasleep van de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en een conservatieve sector hebben een grote invloed op de prijzen voor renoveren. Echter worden we langs alle kanten gemotiveerd om steeds duurzamer te bouwen en wonen. Hoe ziet (ver)bouwen er in 2023 voor u uit?

1. Renovatieplicht

Vanaf 2023 zijn nieuwe eigenaren van woningen in Vlaanderen met een EPC-label E of F verplicht om deze binnen 5 jaar te renoveren. Dit is een stap richting een klimaatneutraal Vlaanderen en kan helpen bij het verlagen van energiekosten. Overheidssteun, zoals premies en renteloze renovatieleningen, zijn beschikbaar om deze renovaties te ondersteunen.

2. Eén premieloket 

Vanaf 1 oktober 2022 is er goed nieuws voor (ver)bouwers! Voor renovaties en energiebesparende investeringen is er nu Mijn VerbouwPremie, uw enige online loket. Als je 2 jaar geleden begon, verzamel dan snel je facturen tot maximaal 27 maanden oud en vraag vóór 2023 je premie aan voor een financiële steun in je project.

3. Verbouwlening 

Sinds 1 september 2022 kunnen particuliere eigenaar-bewoners, erfgenamen, schenkingontvangers en verhuurders tot € 60.000 renteloos lenen voor renovatie. Controleer de voorwaarden op mijnverbouwlening.be.

4. Asbestattest 

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen gebouwd voor 2001. Dit document bevat cruciale informatie over mogelijke asbest aanwezigheid, wat van vitaal belang is voordat u aan renovaties begint.

5. Strengere energie-voorwaarden 

In 2023 worden de energie-eisen strenger: 20 kWh/m² hernieuwbare energie bij energetische renovaties en 15 kWh/m² zonne-energie bij nieuwbouwvergunningen. In 2025 is gasaansluiting niet meer toegestaan voor nieuwbouwwoningen, met duurzame alternatieven zoals warmtepompen.

6. Verdubbeling premie warmteboilers 

De warmtepompboiler bespaart 1334 kWh aan energie per jaar en € 1.000 op uw energierekening in vergelijking met een elektrische boiler. De Vlaamse overheid verdubbelt de premie van € 450 naar € 900 vanaf juli 2022 om de aankoop te stimuleren.

Heeft u zelf (ver)bouwplannen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak en advies omtrent uw project.

IMG 5308
Terug naar overzicht